50 mg / 250 микрограма обвити таблетки
Бенфотиамин (Витамин B1)
Цианокобаламин (Витамин B12)

WÖRWAG Pharma

Невропатия, полиневропатия

Невропатия, полиневропатия

 

Какво е невропатия и полиневропатия

Причини за невропатия и полиневропатия

Симптоми при невропатия и полиневропатия

Лечение при невропатия и полиневропатия

Милгамма® обвити таблетки в комплексното лечение на невропатия и полиневропатия

 

Какво е невропатия и полиневропатия

 

Невропатия и полиневропатия се нарича увреждането на един (невропатия);или множество (полиневропатия) периферни нерви, което  е хронично. Обикновено се засягат симетрично лявата и дясната половина на тялото и заболяването има хроничен прогресиращ ход.

Причини за невропатия и полиневропатия

 

 • Една от най-честите причини за невропатия и полиневропатия е захарният диабет – т. нар. диабетна невропатия и полиневропатия. Смята се, че повече от половината от хората с диабет имат невропатия, която засяга основно краката.
 • Друга причина за невропатия и полиневропатия е злоупотребата с алкохол – т. нар. алкохолна невропатия и полиневропатия. Според някои данни това е най-честата причина за невропатия и полиневропатия, по-честа дори от дабетната невропатия.
 • Дефицитът на някои витамини също може да доведе до невропатия и полиневропатия, например дефицит на витамин В12 (цианокобаламин) или дефицит на витамин В1 (тиамин) – при непълноценно хранене – веганство и вегетарианство, при хронични стомашни или чревни заболявания, дефицит на витамин В12 може да се наблюдава и при дългосрочно лечение с някои лекарства
 • невропатия и полиневропатия при употреба на някои лекарства – типичен пример са някои медикаменти, с които се провежда химиотерапия при злокачествени заболявания, някои антибиотици.  
 • невропатия и полиневропатия при други заболявания. невропатия и полиневропатия може да бъде усложнение или изява и на друго основно заболяване - злокачествени заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, автоимунни или инфекциозни  заболявания.

 

 

 

Симптоми при невропатия и полиневропатия

 

Симптомите при невропатия и полиневропатия са няколко групи, като засягат най-вече крайниците, обикновено по-често краката, и са симетрични от ляво и дясно:

 • Болка при невропатия и полиневропатия – най-често е в краката (по-редко – в  ръцете), има различна характеристика – пронизваща, тръпнеща, пареща, по-често с тъп характер. Много често болката при невропатия и полиневропатия е по-силна през нощта. 
 • Неврологични симптоми при невропатия и полиневропатия – изтръпване на крайниците,  парене, мравучкане, пробождане и др.
 • Много чест симптом при невропатия и полиневропатия е намалената сетивност на крайниците – отслабено чувство за допир и натиск, отслабена сетивност за топло и студено, намалена способност за усещане на болка при нараняване.
 • Освен това при невропатия и полиневропатия се срещат и отслабена мускулна сила в крайниците, може да има и затруднена походка.

 

Обикновено симптомите при невропатия и полиневропатия имат хроничен характер, могат да се появяват на пристъпи и да  отшумяват за определени  периоди – т. нар. ремисия. 

 

 

Лечение при невропатия и полиневропатия

 • Лечението при невропатия и полиневропатия е комплексно и е различно в зависимост от причината.
 • За лечението на невропатия и полиневропатия обичайно се комбинират различни лекарствени средства: лекарства за лечение на хроничната неврологична болка, алфа – липоева киселина при диабетна невропатия и полиневропатия, високи дози В-витамини, които подпомагат възстановяването на периферните нерви, специфични медикаменти за лечение на друго основно заболяване ако такова е причина за невропатия и полиневропатия и др.
 • Уместно е при лечение на невропатия и полиневропатия да се прилагат и физиотерапия, лечебна физкултура, балнеолечение и др.

 

Милгамма®обвити таблетки в комплексното лечение на невропатия и полиневропатия

 

 

Невропатия, полиневропатияМилгамма® обвити таблетки е лекарство, което се използва в комплексното лечение на заболявания, които могат да доведат до невропатия и полиневропатия

 

 

 

 • заболяване или увреждане на периферни нерви
 • диабетна или алкохолна невропатия
 • болка или възпаления на нерва
 • неврити
 • радикулити

 

Милгамма® обвити таблетки, като част от комплексното лечение при увреждания на периферни нерви, повлиява не само болката, но по-скоро причината за нейното възникване - допринася за възстановяване на функцията на нерва, с което трайно повлиява неврологичните симптоми като тръпнене, парене, мравучкане, намалена чувствителност. 

Научете повече за състава и действието  и начина на приложение  на Милгамма® обвити таблетки при невропатия и полиневропатия