50 mg / 250 микрограма обвити таблетки
Бенфотиамин (Витамин B1)
Цианокобаламин (Витамин B12)

WÖRWAG Pharma

Невралгия

Невралгия

 

Какво е невралгия

Причини за невралгия

Симптоми при невралгия

Най-чести видове невралгия

Лечение при невралгия

Милгамма® обвити таблетки в комплексното лечение на невралгия

 

 

Какво е невралгия

 

Невралгия. Представлява засягане на периферен нерв или периферни нерви, което се проявява основно със силна болка. Невралгията сама по себе си не е отделно заболяване, а по-скоро част от клиничната картина при увреждане на определен нерв.

 

Причини за невралгия

Най-често причината за невралгия е възпаление или простуда, по-рядко причина може да бъде вирусна или бактериална инфекция.

 • Най-честата причина за възникване на невралгия е възпаление или простуда в областта на даден нерв.
 • По-рядко невралгия може да възникне в резултат на вирусна или бактериална инфекция

 

Симптоми при невралгия

 • Водещият симптом при невралгия е болката. Обикновено тя е пристъпна, често пронизваща, пареща или подобна на болезнени електрически импулси по хода на засегнатия периферен нерв. 
 • Рядко при невралгия се срещат и неврологични симптоми като изтръпване, мравучкане, парене в засегнатата област.

 

Най-чести видове невралгия

 

В зависимост от това кой конкретен нерв е засегнат могат да се наблюдават различни видове невралгия:

 • невралгия на лицевия нерв – болка по хода на лицевия нерв - в едната лицева половина
 • невралгия на троичния нерв (тригминална невралгия). Троичният нерв има три клона – очен, горно-челюстен и долно-челюстен. В зависимост от това кой клон е засегнат, болката се появява в съответната лицева област. Най-често се засягат първите два клона на нерва.
 • невралгия при херпес зостер (постхерпетична невралгия). Това е невралгия, която се дължи на увреждане на даден периферен нерв след инфекция с вируса на херпес зостер. Характеризира се с болка по хода на засегнатия нерв.
  • След първото инфектиране с вируса, много често той остава да живее в латентно състояние в организма на човека и може да „спи“ с години в структури на периферната нервна система, разположени в страни от гръбначния стълб – т. нар. ганглии. Това са малки възелчета, които са в началото на периферните нерви на тялото и крайниците, но могат да се засегнат и възлите на някои периферни нерви на главата. При състояния, които отслабват защитните сили на организма (стрес, боледуване, инфекция) вирусът на херпес зостер се активира и достига до кожата по хода на периферния нерв, в чиито възел се е намирал в латентно състояние. С това се появява характерен херпетичен кожен кожен обрив в зоната на съответния засегнат нерв. Обичайно за около две седмици кожните промени отзвучават и кожата се възстановява.
  • Периферният нерв обаче не винаги се възстановява без последици и в около 1/3 от случаите се получава невралгия налице е силна болка по хода на нерва като последица от размножаването и преминаването на вируса през него – това е т. нар. постхерпетичната невралгия. Тя може да продължи от седмици до месеци, дори години.  
 • Интеркостална невралгия. Това е невралгия, която засяга междуребрените нерви. Характеризира се с болка по хода на ребрата, която може да бъде остра, пристъпна или пулсираща, но може да има по-слаб характер и да се оредели като тъпа и продължителна.

 

Лечение при невралгия

 • Лечението при невралгия е винаги комплексно и е различно в зависимост от причината за болката.
 • За лечението на невралгия обичайно се комбинират различни лекарствени средства: лекарства за намаляване на болката и възпалението, лекарства за локално приложение на мястото на болката, специализирани лекарства за лечение на хроничната неврологична болка, високи дози В-витамини, които подпомагат възстановяването на периферните нерви, антивирусни препарати при вирусна причина за невралгия и др.
 • Уместно е при лечение на невралгия да се прилагат и физиотерапия, лечебна физкултура, балнеолечение и др.

 

Милгамма®обвити таблетки в комплексното лечение на невралгия

 

Невралгия

Милгамма® обвити таблетки е лекарство, което се използва в комплексното лечение на заболявания, които могат да доведат до невралгия

 

 

 

 • заболяване или увреждане на периферни нерви
 • болка или възпаления на нерва
 • неврит
 • радикулит
 • ишиас

 

 

Милгамма® обвити таблетки, като част от комплексното лечение при увреждания на периферни нерви, повлиява не само болката, но по-скоро причината за нейното възникване - допринася за възстановяване на функцията на нерва, с което трайно повлиява неврологичните симптоми като тръпнене, парене, мравучкане, намалена чувствителност. 

Научете повече за състава и действието  и начина на приложение  на Милгамма® обвити таблетки при невралгия